sushi-shop
sushi-shop
sushi-shop

Tojiro Aogami Damast
Ręką mistrza kute noże damasceńskie ze stali Aogami

Wyjątkowość tych mistrzowską ręką wykonanych noży nie polega tylko na robiącym wrażenie damasceńskim wzorze ostrza.
To co naprawdę wyjątkowe, leży w użytej do ich wykonania stali Aogami.
Aogami stal to rodzaj z najwyższej jakości stali o dużej twardości charakteryzująca się bardzo długim zachowaniem ostrości.
Używana przez najbardziej doświadczonych mistrzów kowalstwa w tradycyjnych kuźniach rejonu Fujitora, Niigata do wyrobu noży.
Te szlachetne ostrza powstają w wyniku skuwania wielu cieniutkich warstw miękkiej stali z rdzeniem za stali Aogami.
Ta technologia zapewnia dużą elastyczność dzięki wielu warstwom stali miękkiej i ekstremalną ostrość rdzenia ze stali Aogami oraz łatwość ponownego zaostrzenia dla mniej doświadczonych użytkowników.
Ostrza te są jednostronnie zaostrzone co zapobiega przywieraniu ciętego materiału do ostrza.
Ponieważ do wykonania użyto najwyższej jakości naturalnych materiałów mogą wystąpić różnice w kolorze i mazerunku co nadaje im wyjątkowości i niepowtarzalności.


Tojiro Aogami Damast Yanagi-Sashimi 240

Do cięcia surowych ryb i mięsa

  • Długość ostrza: 240mm
  • Ciężar: 155g
  • Sposób ostrzenia: jednostronnie
  • » więcej informacji
  • Nr art.: F-1020

Tojiro Aogami Damast Deba 150

Do filetowania ryb całych

  • Długość ostrza: 150mm
  • Ciężar: 240g
  • Sposób ostrzenia: jednostronnie
  • » więcej informacji
  • Nr art.: F-1001

Tojiro Aogami Damast Deba 180

Do filetowania ryb całych

  • Długość ostrza: 180mm
  • Ciężar: 345g
  • Sposób ostrzenia: jednostronnie
  • » więcej informacji
  • Nr art.: F-1003